Biodatabase: Database voor biologisch uitgangsmateriaal

In de biologische teelt wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologisch uitgangsmateriaal. Daarnaast is er de wettelijke verplichting om biologisch uitgangsmateriaal te gebruiken als er voldoende uitgangsmateriaal beschikbaar is.

Naktuinbouw houdt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken (EZ) de beschikbaarheid bij van biologisch uitgangsmateriaal. Binnen gewassen staan de beschikbare rassen vermeld en bij welke leverancier dit materiaal verkregen kan worden.

Biologisch uitgangsmateriaal is verdeeld  in 3 categorieën. Deze staan in de Nationale Annex en noemen we  categorie 1, 2 en 3.

 • Categorie 1: biologisch uitgangsmateriaal is verplicht.
 • Categorie 2: biologisch uitgangsmateriaal verplicht indien het ras beschikbaar is, indien het ras niet beschikbaar is, kan er via Skal een  ontheffing worden aangevraagd voor gangbaar uitgangsmateriaal.
 • Categorie 3: biologisch uitgangsmateriaal is niet verplicht.

In de biodatabase staat vermeld in welke categorie het (sub)gewas is ingedeeld.

Leveranciers die biologisch uitgangsmateriaal beschikbaar hebben, maken dit zelf aan Naktuinbouw bekend. Deze bedrijven zijn ook zelf verantwoordelijk om de wijzigingen in de beschikbaarheid aan Naktuinbouw door te geven. 

Recente nieuws items

 • Basilicum – verse markt terug naar categorie 2

  16 mei 2014

  Het aanbod basilicum – verse markt blijkt dit jaar niet toereikend te zijn. Het ministerie van EZ  heeft daarom toestemming gegeven om basilicum -  verse markt van  lees verder

 • Munt verse markt terug naar categorie 2

  7 april 2014

   

  Het aanbod Munt voor de versemarkt blijkt dit jaar niet toereikend te zijn. Het ministerie van EZ  heeft daarom toestemming gegeven om Munt voor de verse  lees verder