Biodatabase: Database voor biologisch uitgangsmateriaal

In de biologische teelt wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologisch uitgangsmateriaal. Daarnaast is er de wettelijke verplichting om biologisch uitgangsmateriaal te gebruiken als er voldoende uitgangsmateriaal beschikbaar is.

Naktuinbouw houdt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken (EZ) de beschikbaarheid bij van biologisch uitgangsmateriaal. Binnen gewassen staan de beschikbare rassen vermeld en bij welke leverancier dit materiaal verkregen kan worden.

Biologisch uitgangsmateriaal is verdeeld  in 3 categorieën. Deze staan in de Nationale Annex en noemen we  categorie 1, 2 en 3.

 • Categorie 1: biologisch uitgangsmateriaal is verplicht.
 • Categorie 2: biologisch uitgangsmateriaal verplicht indien het ras beschikbaar is, indien het ras niet beschikbaar is, kan er via Skal een  ontheffing worden aangevraagd voor gangbaar uitgangsmateriaal.
 • Categorie 3: biologisch uitgangsmateriaal is niet verplicht.

In de biodatabase staat vermeld in welke categorie het (sub)gewas is ingedeeld.

Leveranciers die biologisch uitgangsmateriaal beschikbaar hebben, maken dit zelf aan Naktuinbouw bekend. Deze bedrijven zijn ook zelf verantwoordelijk om de wijzigingen in de beschikbaarheid aan Naktuinbouw door te geven. 

Recente nieuws items

 • Zomerpostelein terug naar categorie 2

  29 mei 2015

  Het aanbod Zomerpostelein blijkt dit jaar niet toereikend te zijn. Het ministerie van EZ  heeft daarom toestemming gegeven om Zomerpostelein van de Nationale  lees verder

 • Sla: uitzonderingsregel voor rassen met nieuwe fysio-resistentie Bremia

  12 januari 2015

  Wanneer er slarassen op de markt komen met een nieuwe (hogere) resistentie tegen Bremia en van deze rassen nog geen biologisch zaad beschikbaar is, dan kan  lees verder